Sázavafest 2012: Skupina Sto zvířat chce vytvoriť rekord festivalu

05.08.2012 Celý región

Benešov 4. augusta (TASR) – Pražská klubová ska kapela Sto zvířat prijala výzvu organizátora festivalu Sázavafest Pavla Kloupara, že počas troch festivalových dní odohrá sto pesničiek. Rozdelila ich do štyroch samostatných blokov na hlavnom Sázavafest stage, dvakrát na Óčko stage a v Balbínke.

"Každý deň dávame set. Máme oldies, čo sú pesničky s Petrom Ostrouchovom, janies, teda pesničky Jany Jelínkovej, okrajové skladby a štvrtou skupinou sú 'čerstvees'. Podarilo sa nám presvedčiť aj Petra Ostrouchova, ktorý s nami už šesť rokov nehrá, aby sa k nám na Sázavafeste pripojil, on je autorom viacerých našich skladieb," povedal pre médiá líder kapely Jan Kalina.

Sto zvířat je klubová kapela, ktorá hrá hudbu v štýle ska. Vznikla v roku 1990 v Prahe, na základoch rockenrolového bandu Matěj Čech. V roku 1993 vydali debutový album Sto zvířat, v roku 1996 album Druhá brada. Za album Rozptýlení pro pozůstalé z roku 2007 získali ocenenie Anděl v kategórii ska & reggae. Na svojom konte majú deväť albumov, deviaty s názvom Sto dvacet vydali v roku 2011. Počas svojej muzikantskej dráhy odohrali už 1500 koncertov.

Už niekoľko rokov prázdne a chátrajúce Táborské kasárne v Benešove aspoň čiastočne ožili vďaka hudbe a tisíckam mladých ľudí, ktorí na festival prišli. Pre dospelejších mužov z nich dýchla nostalgia odkrútenej ročnej alebo dvojročnej vojenskej služby. Tú z predchádzajúcej éry pred novembrom 1989 pripomínajú aj dodnes úplne nevyblednuté heslá na budovách, medzi nimi aj "Výtečné zvládnutí zbraní a bojové techniky" či "Vzorně ošetřuj výzbroj a techniku".

Mesto Benešov, ktoré je miestom festivalu druhý rok, sa pre návštevníkov snažilo vytvoriť tie najlepšie podmienky vrátane informačnej služby o dopravných možnostiach a napríklad aj vytvorením 3000 parkovacích miest pre automobily v blízkosti areálu. Minuloročný Sázavafest podľa slov starostu mesta Jaroslava Hlavničku bol prvou takouto veľkou akciou, ktorá sa v Benešove konala.

Pre tých návštevníkov festivalu, ktorí nedospávali piatkový večer, núkal dnes Benešov viacero možností. Bola medzi nimi aj prechádzka historickým centrom či návšteva turistami vyhľadávaného neďalekého zámku Konopiště, kde je umiestnené aj múzeum motocyklov. História okresného mesta Benešov, ktoré leží necelých 40 kilometrov od Prahy, sa začína už v 11. storočí.
 
 
 
 
 
 

Vyberte región